Hoppa till huvudinnehåll

Projekt: Stadsmiljöer

Våra forskningsprojekt om stadsmiljöer handlar om hur människors miljöupplevelser och känslor i stadsmiljön kan stödja hållbara transportmedelsval, social interaktion och barns självständighet. Forskningen har särskilt fokus på utformning av utomhusbelysning.

Omslagsbild för projektet Relationen mellan begränsad utomhusbelysning och självständig mobilitet i grannskapsmiljöer. Foto.

Relationen mellan begränsad utomhusbelysning och självständig mobilitet i grannskapsmiljöer

Projektet utvidgar vår forskning om andvändarupplevelse av energieffektiv utomhusbelysning i grannskapet genom pilotstudier som utförades i  bostadsområden i Södra Sverige och Sydafrika.

MiST Plattform, omslagsbild projekt. Foto.

MiST Plattform

Projektet avser att undersöka den potentiella effekten av asfaltsdekaler för passagerares placering samt på- och avstigningstider.

Barnperspektiv på belysning längs gång- och cykelvägar

I de nordiska länderna är det under vintersäsongen mörkt en stor del av dygnet, vilket utgör en barriär för barns möjligheter till självständig rörelsefrihet. Syftet med projektet är att förbättra utomhusbelysningen i stadsområden för att stödja barns självständiga rörelsefrihet under mörka timmar.

Projekt BELYSA, omslagsbild. Foto.

BELYSA

Det övergripande syftet är att bidra till förbättrade förutsättningar för fotgängare och cyklister under mörka förhållanden, för att förlänga säsongen för dessa transportmedel. 

NorDark – Okonventionella metoder för hållbar belysningsdesign: Utmaningar med att balansera ljus för människa och natur i Nordiska stadsmiljöer, projektets omslagsbild. Foto.

NorDark – Okonventionella metoder för hållbar belysningsdesign: Utmaningar med att balansera ljus för människa och natur i Nordiska stadsmiljöer

Stadsutvecklingen växer och relaterad design har utvecklats genom att sätta mänskliga behov och intressen i första hand. Att utveckla på ett hållbart sätt kräver att vi balanserar våra behov med naturens behov. I ett bredare sammanhang är ett fokusområde som är särskilt relevant i de nordiska länderna användningen av artificiell belysning i mörka utomhusmiljöer och den påverkan det har på flora, fauna och energianvändning samt mänskligt beteende och välmående. Vårt projekt strävar efter att utveckla ny kunskap som är avgörande för design för hållbarhet under den mörka delen av året.